Home

Handpoppen spelGeweldloze Communicatie

Praten, in gesprek, ruzie, conflict……Verbindend Communiceren, Geweldloze communicatie! Dat doen we toch allemaal? Praten zonder geweld?

Wel, daar valt wel iets op af te dingen. Marshall Rosenberg, de grondlegger van Non-violent Communication schreef er diverse boeken over. (o.a. boek: Geweldloze communicatie).

In Nederland heeft het sinds 1996 ook terrein gewonnen en een van de eerste mensen die zich daarmee bezighielden was/is Jan van Koert ( Vine coaching & training) Hij heeft een fantastisch boekje geschreven met als titel: “Wat je vindt mag je houden. Een aanrader! (te bestellen via www.vinecoaching.nl, bol.com of boekhandel).

Naast de inmiddels door o.a. Vine opgeleide en gecertificeerde trainers is er ook een stichting Daimoon die zich vooral bezighoudt met boeken en workshops rondom dit thema. Ook zijn zij de importeurs van de “Gevoelsmonsters” waar ik graag mee werk.

Waar gaat het nu eigenlijk om? Als wij in gesprek zijn met elkaar, dan spreken we meer dan eens op een aanvallende en / of verdedigende manier, waardoor conflicten of ruzies gemakkelijk kunnen ontstaan. We hebben dat bijna allemaal zo geleerd vanuit onze opvoeding.

Een oordeel is heel snel ontstaan in ons hoofd en als je je daar niet bewust van bent, val je heel snel in een manier van praten waar niemand blij van wordt. Je houdt er zelf geen fijn gevoel van over en de ander ook niet. Dat geeft een min-min situatie en ook al hebben we daar allemaal mee leren leven, is win-win toch fijner.

Geweldloos communiceren helpt je om de opbouw van je zinnen anders te formuleren waardoor de communicatie - het gesprek dat je samen hebt, veel prettiger kan verlopen, ook als je het niet eens bent met elkaar. Het respect voor jezelf en de ander blijft overeind en dat nodigt de ander uit om een prettiger reactie te geven. De basisfundamenten van geweldloos communiceren zijn:

1. Wat gebeurt er? ;
2. Welk gevoel roept dat op?;
3. Wat heb je nodig?;
4. Hoe vraag je daarom?

De trainingen en workshops die ik hierin gevolgd heb, hebben een blij mens van mij gemaakt.

Giraffe - Geweldloze CommunicatieNaar aanleiding daarvan werk ik tegenwoordig ook met kinderen hiermee. Ik gebruik daarvoor twee metaforen: de Jakhals en de Giraf. De jakhals staat voor de aanvallen, verdedigingen en oordelen die in je hoofd ontstaan, vaak onmiddellijk nadat iets gezegd is. Als je de jakhals zijn gang laat gaan dan komt er uiteindelijk mogelijk… oorlog. De giraf daarentegen heeft een lange nek, kan overal overheen kijken, heeft daardoor zicht op wat waar vandaan komt.( achter de woorden luisteren) Hij heeft ook het krachtigste hart van alle landdieren en staat daarom symbool voor de woorden en warmte die in het hart geboren worden. Empathie en mededogen.

Jakhals - Geweldloze CommunicatieMet deze handpoppen spelen we vaak ruzies uit en de kinderen weten feilloos wie er aan het woord is van de twee en ook waar de oplossing vandaan moet komen, zodat je je goed voelt daarna en dat heeft niets met machtstrijd te maken maar alles met hartwarmte.

Tevens gebruik ik gevoelsmonsters erbij. Dat zijn plaatjes van figuurtjes die gevoelens weergeven. Vaak weten kinderen niet wat ze voelen.( volwassenen soms ook niet) Als je ze gaat vragen hierover, kan dat gaan blokkeren, want als je weet wat je voelt, heb je er ook de verantwoording voor, dus werk ik met de gevoelsmonsters en gaat het over de gevoelens van die figuurtjes, dat is een stuk makkelijker om naar te kijken en ook om dan naar een oplossing te komen. Je kunt hierdoor anders leren omgaan met ruzies, pestgedrag, onaangename sferen. Begrijp je waarom communicatie die zo verloopt, ook wel verbindende communicatie genoemd wordt?.


- GEDICHT -

Als niets meer moet

Als niets meer moet, is dat ont-moeten
Als niets meer moet, mag ik er zijn
Als niets meer moet, is alles mogelijk
Dan doet ontmoeten niet meer pijn

Het moeten zet me achter tralies
Met monsters om me heen op wacht Afwijzing, Woede en Vernedering
Maar IK ben het die mezelf veracht

Ik maak van willen meestal moeten
Omdat ik steeds naar iets verlang Goedkeuring, liefde of aanvaarding
En daarom ben ik altijd bang

Als niets meer moet, ontmoet ik Vrijheid
Zij wordt mijn liefste kameraad
Zij accepteert, steunt en vertrouwt me
Ik weet dat zij me nooit verraadt

Dan kan ik jou ook vrijheid geven
Ik houd je niet meer in mijn macht
Jij hebt recht op je eigen leven
Op jouw manier vanuit je kracht

Als niets meer moet, kan ik ontmoeten
Gewoon omdat het dan zo gaat
Niet meer de eis ontmoet te worden
Geen angst meer dat je me verlaat

Want zonder moeten is er Vrijheid
Vol liefde en humor spoort ze me aan
Om elk aspect van mezelf te beminnen
En zo het leven aan te gaan

Ik wil mezelf nu graag ontmoeten
Verlost van uiterlijke schijn
Ik sta mij toe niets meer te moeten
En eindelijk mezelf te zijn

Brigit Rozestraten (juli 2003)


[ home ]  [ terug ]
 
Copyright © 2014 Marijke Comello [
disclaimer]
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met [
info@studiokeur.nl]
Laatst bijgewerkt: Maandag 22 december 2014